Yaşar Holding Nisan - Mayıs - Haziran, 2015

e-bülten

“OTİZM VE İLETİŞİM” ADLI PANEL 10 NİSAN 2015 TARİHİNDE YAŞAR ÜNİVERSİTESİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Dünya Otizm Farkındalık ayı olarak bilinen Nisan ayında Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından, Otizme dikkat çekmek ve farkındalığa katkı yapmak amacıyla 10 Nisan 2015 tarihinde Yaşar Üniversitesi Konferans Salonu’nda “Otizm ve İletişim” adlı panel gerçekleştirildi.

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen “Otizm ve İletişim” konulu panelde otizmli bireylerin sosyal ilişkilerini güçlendirmek için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ele alındı. Otizmde Farkındalık Ayı kapsamında düzenlenen panelin oturum başkanlığını Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar gerçekleştirdi. Aynı zamanda Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından otizmli çocuklar ve gençler için yaptırılan Güzelbahçe Eğitim ve Uygulama ve İş Eğitim Merkezi’nin Okul Aile Birliği Başkanlığını üstlenen Selim Yaşar, özel eğitim alanında uzman sayısının artması gerektiğinin şart olduğunu söyledi. Selim Yaşar, “Otizm günümüzde tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı bir problem. Yapılan araştırmalar 1990 yılından bu yana otizmli birey sayısının giderek artığını göstermekte. Fiziki şartlar tam olsa da otizimli çocukların X kromozomundaki eksiklik veya tahribat sebebiyle iletişime büyük oranda kapalı olduklarından bireysel eğitim almaları zorunluluktur. ABD başta olmak üzere otizmli bireyler için çeşitli eğitim modelleri tüm dünyada geliştiriliyor. Ancak ülkemizde bu alanda bir boşluk var. Otizmli bireylere bireysel eğitim verecek öğretmenlerimizin yetiştirilebilmesi şart. Bizler her fırsatta bu eksikliklerin giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’na talepte bulunuyoruz” dedi.

Ülkemizde otizm konusunda önemli çalışmalara imza atan Tohum Otizm Vakfı Eğitim Direktörü ve Müdürü Prof. Dr. Binyamin Birkan “Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklara Konuşma Becerilerinin Kazandırılması Replikli Öğretim”, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr. Ayşen Baykara “Otizm; Klinik Belirtiler, Nedenleri, Tedavisi ve Gidişi”, Dokuz Eylül Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Alev Girli “Otizm Spektrum Bozukluklarında İletişim ve Sosyal Becerilerin Geliştirilmesi” ve ODER Otizm Derneği Başkanı Ergin Güngör “Otizmli Bireyin İhtiyaçları Açısından, Ailelerinin Bilgi ve İletişim Becerilerinin Önemi” adlı konu başlıkları altında tebliğlerini dile getirerek sunumlarını gerçekleştirdiler.

Üniversitelerin öğretim üyeleri ve öğrencileri, lise öğretmenleri ve öğrencileri ile otizmli ailelerin de izleyici olarak yer aldığı ve ilginin yoğun olduğu panelde sosyal ilişkilerde güçlük yaşayan otizmli bireylerde temel iletişim ve sosyal becerilerin nasıl kazandırılması gerektiği konusuna dikkat çekildi.