Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı

1974 yılında Merhum Durmuş Yaşar tarafından İzmir’de kurulan Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, sosyal dayanışma, manevi değerlere saygı, kamu hizmetlerine katkı ve fertle devlet bütünleşmesini pekiştirmek amacını taşımaktadır. Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı temel olarak eğitim ve kültür alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Vakıf; eğitim hizmetleriyle bugüne dek 6000’i aşkın sayıda öğrenciye burs vermiş, çeşitli eğitim yatırımlarında bulunmuş ve kongre, sempozyum ve bilimsel çalışmalar gerçekleştirmiştir. Kültür hizmetleriyle Türkiye’de resim sanatına, arkeolojik kazılara destek veren Vakıf, kültür yayınlarına da imza atmaktadır. 

Eğitim Bursları

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, 2016 yılında üniversitelerin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören yüksek lisans, lisans ve yüksekokul öğrencileri ile Anadolu Meslek Liseleri’nde öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi 155  öğrenciye karşılıksız burs vermiştir. 

Eğitim Yatırımları

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’nın amaçlarından biri de Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliğini sağlayarak eğitim yatırımları yapmaktır. İzmir ili, Güzelbahçe ilçesinde bulunan arsa üzerine yapılan Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi’nin inşaatı tamamlanmış ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir. Okul, 2014 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, aralarında anaokul, ortaokul, endüstri meslek lisesi, anadolu lisesi ve özel eğitim uygulama merkezi ve iş uygulama merkezi olan 7 okul yaptırmış, ayrıca çeşitli eğitim kurumlarına ek bina ve yemekhane yaptırılması suretiyle destek olmuştur. 

Dyo Resim Yarışması

Yaşar Topluluğu’nun, Türkiye’nin ilk özel resim yarışması olarak 1967 yılında başlattığı Dyo Resim Yarışması, 49 yılı geride bırakmıştır. Dyo Resim Yarışması, özel sektör tarafından düzenlenen ilk ve en uzun soluklu yarışma olma özelliğiyle öne çıkmaktadır. 1993 yılından bu yana Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen, çok sayıda sanatçıya kucak açan yarışmaya, 49 yıllık süreçte 13 bin 878 sanatçı, 23 bin 289 eserle katılmış, 202 sanatçıya ödül verilmiş ve 2 bin 840 eser, 25 şehirde 142 sergi ile sanatseverlerle buluşturulmuştur. 

36. Dyo Resim Yarışması’nda ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan eserler İstanbul, Eskişehir, İzmir, Adana, Samsun, Şanlıurfa ve Ankara’da sergilenmiştir. 

Arkeolojik Kazılar

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, 1998 yılından bu yana Aydın/Sultanhisar’daki Nysa ve 2015 yılından bu yana İzmir/Bayraklı Symrna kazılarını desteklemektedir.

Selçuk Yaşar Müzesi

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’na ait İzmir İli, Konak İlçesi’ne kayıtlı “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescilli Eski Un Fabrikası’nın, Müze’ye dönüştürülmesi ve Selçuk Yaşar Müzesi olarak İzmir’e kazandırılması hedeflenmiştir.

Yaklaşık 6000 m²’lik tescilli binanın Müze olacak şekilde konsept projesi ve rölöve projesi tamamlanmış olup, restitüsyon ve restorasyon projeleri devam etmektedir.

Selçuk Yaşar Müzesi ve Sanat Galerisi

Türkiye’nin ilk özel resim müzesi olan Selçuk Yaşar Müzesi 1985 yılında açılmıştır. Müze bünyesindeki Selçuk Yaşar Sanat Galerisi, 1990 yılında hizmete girmiştir.

2016 yılında usta sanatçılar; Ferruh Başağa, Zahit – Nilay Büyükişliyen, Ergin İnan, Süleyman Saim Tekcan, Ekrem Kahraman, Fevzi Karakoç, Veysel Günay ve Hakan Esmer’in eserleri  Selçuk Yaşar Sanat Galerisi sanatseverlerle buluşturulmuştur. 2016 yılı yaz aylarında Altın Yunus Sanat Atölyeleri’nde  Gencay Kasapçı ve Şükran Ulucan başta olmak üzere , eserleri  Dyo Resim Yarışması’nda ödül alan veya sergilenmeye değer bulunan 20’den fazla sanatçıya dilediğince çalışma imkanı sağlanmıştır.

 
Paylaş